Een leuke maar vermoeiende vakantie!!!
Door: Sem
13 Juli 2008 | Costa Rica, Puerto Viejo
Wel jammer dat we buiten het dorpje zitten...:(
Maar we kunnen wel met ons busje naar het dorpje toe.
Gisteren nog in Tortuguero,
waar we schildpadden hebben gezien.
Eerst die avond ervoor geen schildpadden gezien, papa en mama wel :(. Maar mochten de avond erna wel kijken en hebben er 2 de zee in zien gaan!! HEEL LEUK !!:D:)
We zitten nu lijkt wel in een paradijs!!
Het is heel mooi en er zit zelfs een bubbelbad + zwembad bij!!!
Het zit ook aan de zee maar die is soms wel gevaarlijk
(voor kleine kinderen dan...)
We hebben een hele leuke groep met 18 mensen.
heb ook al een paar vriendinnen gemaakt!!
TOT DE VOLGENDE KEER
ADIOS;) Sem
DAGBOEK
9-7
Om 6.00 uur bagage op de bus, ontbijt, en start rondreis Costa rica.
We gaan op weg naar Tortuguero. Helaas zien we maar weinig van hoofdstad San José, zoals meestal weer veel verschil in rijk en arm. Ook hier vele sloppenwijken aan de rand van de stad. De natuur is direct al prachtig, alles is groen aan deze kant van het land, het caribische gedeelte. Snel zien we op afstand al de eerste vulkanen, er zijn er 300 waarvan 7 actief, als het goed is gaan we één van de actieve nog zien. De caribische kant heeft een warm, vochtig en constant klimaat. Het eiland wordt eigenlijk in tweeën gedeelt door het keten van vulkanen. Aan de andere kant, pacific is het klimaat ook wel vast van temperatuur maar daar is duidelijk een droog en nat seizoen. De bergen/vulkanen houden de vele regen eigenlijk aan één kant van het eiland. We zien al vele bananenplantage’s, ananas, meters hoge bamboe en we zien zomaar even alvast een luiaard in de boom hangen. Hangt altijd onderste boven in de boom, eet alleen maar blaadjes en komt één keer per week naar beneden om te poepen. (voor de belgen onder ons: nederlands poepen!!) Bij een supermarktje doen we wat inkopen en uiteindelijk gaan we van de verharde weg af, eerst 30 km onverharde weg (anderhalf uur) en dan moet alle bagage in de boot want het regenwoud van Tortuguero is alleen per boot bereikbaar. Na 30 km varen komen we aan bij een mooi gelegen lodge (Samoa) waar we elk ons “huisje” betrekken, zien er erg mooi uit en de omgeving is geweldig mooi. Alles groeit hier natuurlijk als kool, de planten die wij in de huiskamer hebben staan hier metershoog te pronken. Enorm veel vogels en gelukkig nog niet veel vieze beestjes, wel veel muggen. In de avond begint het enorm te regenen, echt hard, de gehele nacht door en de volgende ochtend schijnt de zon. (volgens onze gids hebben we geluk want de regen kan zo dagen door gaan)
10-07
Wakker worden met de geluiden van het regenwoud, helemaal te gek! De brulapen zaten al vroeg te “brullen” en de vogel geluiden zijn geweldig. Alleen zit er hier ook een vogeltje dat precies het geluid maakt van ons reiswekkertje! Best lastig als je geen wekker nodig hebt! Na het ontbijt worden we door de taxiboot opgehaald om naar het dorpje Tortuguero te gaan. De bevolking hier is een mengelmoes tussen indianen en jamaicanen. Zijn hier vroeger als slaven beland en hebben zo een eigen cultuurtje opgebouwd. Ze leven allemaal in zelf in elkaar gebouwde huisjes van golfplaten en dergelijke. Het dorpje grenst aan de caribische zee. Na de lunch worden we weer terug gebracht naar onze lodge om vervolgens met veel deet een wandeling te gaan maken door het regenwoud. Rubber laarzen zijn verplicht vanwege slangen maar die zien we niet. De laarzen zijn wel prettig want het is op sommige plaatsen erg nat en dus modder. Het regenwoud heeft echt een prachtige natuur en de geluiden zij geweldig. We zien verschillende soorten vogels en heel veel muggen. De vogels zitten helaas wel goed verstopt, soms kunnen we ze echt niet vinden tot ergernis van onze gids die ze wel vind. Onze gids verteld van alles maar zijn engels is zo slecht dat we er niet veel van snappen, ha ha. Zeker niet als het om de benamingen van vogels en planten gaat. We zien wel de bedreigde groena ara! Maar de mooiste is toch wel de toekan!! Als we zo stil staan om naar iets te kijken worden we direct aangevallen door de miljoenen muggen die er zitten, zelfs de deet die we toch ruim gesmeerd hebben kan dit niet meer aan. Na het avondeten worden we weer door het bootje opgehaald om naar het strand te gaan waar op dit moment het soepschildpad zijn eieren komt leggen. We gaan in kleine groepjes met een gids want anders mag je er niet komen. Sem gaat met het andere groepje mee! Daar zit Mariëtte met haar 4 dochters bij, vindt ze natuurlijk wel gezellig, helaas zien zij echter geen schildpad en mogen ze morgenavond nog eens een poging doen. Wij zien er wel één, eigenlijk direct al als we op het strand komen. De gids heeft een infrarood zaklamp bij om de schildpad goed te kunnen zien want alles moet in het donker, zelfs lichte kleding is verboden. De schildpad die we zien heeft een schild van ruim een meter, echt een grote! Het leggen van de eieren duurt ongeveer 25 minuten, je kunt ze goed zien liggen, het kunnen er wel honderd zijn, ze lijken op pingpong balletjes. Nadien begint ze met haar achterpoten het gat waarin ze de eieren heeft gelegd dicht te gooien met het zand, als dat gebeurt is begint ze met vier poten het plekje waar ze heeft gelegen weer helemaal gaaf te maken en zo dus haar nest te camoufleren. Als dat alles klaar is vertrekt ze weer richting zee, helaas maken wij dat niet mee want onze tijd zit erop!! Iedereen mag maar 2 uur blijven. Van 20 tot 22 uur of van 22 tot 24 uur. Nadien is het strand gesloten voor publiek en mogen alleen de “rangers” blijven die de schildpadden opsporen, zonodig chippen (om ze in de toekomst te kunnen volgen) en die het aantal nesten registreren en zo. Het is wel prachtig om te zien! Omdat Sem haar groepje geen schildpad heeft kunnen zien gaan we morgen weer opnieuw!
11-7
Vroeg uit de veren, om 6 uur met een bootje door de kanaaltjes van Tortuguero op zoek naar dieren. Helaas regent het pijpenstelen als we willen vertrekken, op zich niet zo erg bij deze temperatuur maar het zijn open bootjes en natuurlijk schuilen ook alle dieren met dit weer. We krijgen allemaal netjes een regencape en er wordt gewacht met vertrek tot het wat minder hard regent. Als we vertrekken lijkt het zelfs weer “open te trekken” en direct zien we de toekans overvliegen! Echt een prachtige vogel. Even later begint het toch weer te regen en daardoor zien we natuurlijk veel minder dieren dan gehoopt. De natuur is echter wel echt heel erg mooi! Tegen half 9 terug en direct aan het ontbijt. Eten is erg smakelijk hier, ontbijt met superlekker vers fruit, eieren, rijst, bonen, gebakken banaantjes en heerlijke vruchtendrankjes, elke keer weer een andere smaak, is hier natuurlijk niet zo moeilijk te maken met fruit in overvloed. s’avonds opnieuw op schildpadden jacht, en jawel hoor we zien er twee! Helemaal te gek om zo’n reuze beest voor je voeten te krijgen, de ene had wel eieren gelegd, de tweede kon haar draai niet vinden en ging weer terug de zee in.
12-7
Reisdag richting caribische kust. Onderweg nog een stop bij een bananenplantage / verwerkingsfabriek. (del monte) hard werken daar voor die mensen, krijgen er kost en inwoning bij maar dat mag ook wel als je ziet hoe ze moeten werken. Einde van de dag aangekomen in Puerto Viejo, mooie lokatie, mooie huisjes maar wel wat ver van het dorpje af, dus nog niet veel van de lokale bevolking gezien.
Foto’s toevoegen lukt hier niet, proberen we later nog wel te doen, hebben hier in het dorpje gisteren wel een internetcafé gezien (4 computers onder een rieten afdakje!!) we doen ons best!
Adios, SKs
13 Juli 2008 - 18:56
MJ:
Wat een geweldige ervaringen al in slechts een paar dagen !!!
Die ene van dat lange wachten stond mij niet zo aan maar verder ben ik kei jaloers!!!
Nou stuur maar gerust meer van dit soort berichtjes, een geweldige opsteker voor hen die nog op vakantie mogen gaan. -
14 Juli 2008 - 10:51
Bianca:
Klinkt goed! Krijg weer helemaal zin om ook op reis te gaan! Maar in Nijmegen is het ook prima vol te houden met de zomerfeesten! Hier 'trekt het alleen iets minder vaak open'... ;-)
Sem, ik hoop dat je ook nog de schildpadden hebt kunnen zien! Heel veel plezier nog! -
15 Juli 2008 - 07:05
Syl:
Hallo, hallo, wat een een spannende en mooie verhalen. Geniet er van met volle teugen. Wij volgen jullie op de zijlijn.. Alles oke hier.
Veel liefs van ons allemaal xxxx -
15 Juli 2008 - 07:21
Sabine:
hallo vakantiegangers,
ben erg benieuwd naar de mooie fotoreportage. hier is het weer niet zo geweldig. nog veel plezier. xxx -
15 Juli 2008 - 13:49
Yvonne:
Hoi, waah wat een geweldige ervaring. Leuke verhalen trouwens, dus de foto's zullen ook wel supermooi zijn.
Geniet er nog van!!
Groetjes en een knuffel voor Sem van Daniek.