KUCHING - SEMENGGOH - BAKO NP - SARAWAK - BORNEO - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu KUCHING - SEMENGGOH - BAKO NP - SARAWAK - BORNEO - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu

KUCHING - SEMENGGOH - BAKO NP - SARAWAK - BORNEO

Door: Renee Sem Karin Sven

Blijf op de hoogte en volg

21 Augustus 2009 | Maleisië, Kuching

Eerste berichtje vanuit Borneo. Onze eerste indrukken van Maleisië zijn heel anders dan van Vietnam. Veel rustiger hier, vooral ook schoner en de mensen beleefder, vriendelijker en spraakzamer, spreken ook wel beter Engels dus dan wordt een praatje maken ook een stuk gemakkelijker dan met al die gebaren erbij. Tegelijk is het straatbeeld, met name ’s avonds saaier, we waren schijnbaar toch al echt gewend geraakt aan de chaos van Vietnam!! We zijn eerst 3 nachten in Kuching de hoofdstad van Sarawak (zuiden van Borneo) geweest. Het meest toeristische stukje in de stad is de Sarawak Rivier, huisjes aan de waterkant wel armoedig maar ze hebben ze toch al mooi gepimpt, door de vrolijke kleurtjes lijken ze al meer op een woning dan die in Vietnam. Contrast erg groot, ook mega huizen van rijke lui, het rijke Brunei ligt hier in de buurt. Woensdagochtend in de stromende regen (wat nog wel vaker zal gebeuren want volgens onze info heeft Borneo 363 regendagen per jaar, gelukkig meestal wel in de vorm van een korte hevige plensbui maar natuurlijk hopen wij zeker die 2 droge dagen mee te maken!!!) vertrokken naar Semenggoh Orang Utan Sanctuary. Soort wees- en opvanghuis voor oerang oetans, worden met behulp van eten (op vaste plekken en tijden) de jungle uitgelokt zodat je ze van dichtbij moet kunnen zien (maar zoals de meeste mensen blijven ook de dieren het liefst op hun plek als het regent!!!) We moesten echt heeeeeel lang wachten voordat er iets gebeurde maar …………. jawel hoor uiteindelijk kwamen er een paar, zoooooooooooooo mooooooooooooooi !!! We wilden er eigenlijk helemaal niet meer weg maar het is natuurlijk niet zoals in de dierentuin, als ze klaar zijn met eten moeten de toeristen weg. (ze hadden er foto’s hangen van wonden bij mensen die toch echt te dichtbij waren geweest, of er eentje met een slecht humeur hadden ontmoet ) Direct na de middag stonden we al weer voor de poort om opnieuw het gebied binnen te gaan, nu met zon en dit keer was het nog mooier!! Zo groot als die beesten zijn en zo dichtbij als we waren, zelfs bij een moeder met kleintje!! :) :) Onze taxichauffeur moest nogal lachen toen we belden dat we weer wilden gaan, had hij in zijn 20 jarige loopbaan nog nooit meegemaakt, er naar toe weer terug weer er naar toe en weer terug Ha Ha (Ja we hebben hier alweer een eigen taxichauffeur gevonden, lacht héél veel en hard, we hoeven maar te bellen en zoef hij is er, prachtig persoon!!) Nog even voor wat betreft de oerang oetan, hun DNA komt voor 96% overeen met dat van jullie, wisten jullie dat??? (Janne we proberen voor jou nog een kleintje te vangen!!!) En donderdag was het dan zo ver, eindelijk mochten de bergschoenen uit de rugzak!! Met een bootje werden we afgezet bij Bako National Park. (beschermd natuurgebied) 8 km (6 uur voor nodig gehad) midden door de jungle (regenwoud) geklauterd, heftig, heet, benauwd maar mooi!! Veel aapjes ontmoet, brutale makaak ging er met een blikje drinken vandoor, even tandjes erin en open!! Ook de Orang Belanda (oftewel “de Hollander” wie dat nou weer verzonnen heeft!!!) het is een neusaap die alleen op Borneo voorkomt, soort Pinokkio maar dan met veel haar en een bol buikje :) Onderweg gezwommen in de waterval en bij een Robinson-strand uitgekomen. Flinke golven toen we met het bootje terug gingen, Sem en Sven zaten precies goed, kletsnat!!!! Volgende dag spierpijn ( wij oudjes dan toch) Zijn vanmiddag (vrijdag) weer anderhalf uur verder gevlogen (de dames kennen na al die vluchtjes de procedure al, terwijl wij inchecken scannen zij de bagage al, zie foto, rugzakken worden wel steeds lichter, elke dag flesje muggenspul nodig!!) (En Jos en Diana het slikken van de malariatabletten wil niks meer zeggen voor Renee, in het begin een vol glas drinken nodig, nu slechts nog een paar slokjes :) :) Onderweg vanuit het vliegtuig een prachtige regenboog gezien, helemaal rond in plaats van 180 graden! Nu in het noorden van Borneo (Sabah), slapen hier 1 nachtje in Kota Kinabalu aan de westkust en vliegen morgen door naar Sandakan in het noord oosten, om daar in de junglelodge van het apenreservaat onze trouwdag en jubileum te gaan vieren met uitzicht op het woud en alles wat daar leeft!!
JULLIE WETEN HET ……… JULLIE ZIJN VAN HARTE WELKOM!!
HET ADRES IS: SEPILOK JUNGLE RESORT, LABUK ROAD, SANDAKAN
Tel 0060-89533031
website http://www.sepilokjungleresort.com
Bel even als je komt want we zijn niet altijd thuis en moeten natuurlijk ook voor jullie nog een onderkomen zien te regelen, er zijn vast nog wel wat apenbedjes vrij !!!!!!
Veel liefs van ons xxxx en opnieuw veel groetjes!!!!
R :D S :D K :D S ;)

• 21 Augustus 2009 - 17:24

Dirk:

Hey oom, tante en nichtjes,

De verhalen van Vietnam waren al super. Maar van Borneo word ik helemaal jaloers. Heel veel plezier nog in de jungle tussen de apen en op het strand tussen de palmbomen.

Groetjes Dirk

• 21 Augustus 2009 - 21:15

Peer En Jeanne:

Hoi,

Het was weer genieten van jullie verhaal en de prachtige foto's!!
    Geniet er nog van en alvast proficiat met jullie trouwdag!

groetjes uit Seitert.

• 21 Augustus 2009 - 21:35

Slabroekcity:

Hallo allemaal,

Wat een mooi omgeving om jullie huwelijksfeest te vieren, ja dat zien wij wel zitten.
    We zijn al druk aan het internetten bij rain air, dus wie weet.
    Gelukkig hebben we Sven toch nog kunnen vinden op de foto's, maar waar is Karin? jullie hebben ze toch nog wel bij hoop ik, wij konden ze n.l. niet terug vinden op de foto's.
    Meiden dat jullie genieten dat straalt van iedere foto af,nog veel plezier.

Groetjes uit Slabroekcity

• 22 Augustus 2009 - 08:48

Oma X Opa B:

Dag kinders,
    We zijn eens gaan kijken op www.sepilokjungleresort.com, da ziet er ni slecht uit om daar een feestje te bouwen,spijtig kunnen we geen vlucht meer krijgen om op tijd bij jullie te zijn, alvast proficiat en 3 dikke kussen met jullie Huwelijksverj. x Jubileum.
    XXX Mama-Papa
    XXX Oma-Opa

• 22 Augustus 2009 - 10:30

Daniek:

heey,
    weer z´n leuk verhaal
    & die oerang oetangs weet je hoe mooi en schattig.mooie foto's gemaakt :D nog heel veel plezier maar dat zal wel lukken denk ik !:P

xxxxxDaniek

• 22 Augustus 2009 - 15:59

Juul:

Heee
    supervet al die foto's nog super veel plezierrrrr en tott uhmm de eerste schooldag denk ik ?? xxxxx Juull

• 22 Augustus 2009 - 18:57

Tony Macaroni:

Hey polleke, hoe laat begint het feestje?

• 23 Augustus 2009 - 09:33

Yvonne:

Hoi,

Sven en Karin proficiat met jullie trouwdag/jub. Maak er een mooi feestje van in de jungle....

Groetjes Johan, Yvonne, Rens en Daniek

• 23 Augustus 2009 - 10:14

Hans & Helma:

Hallo RSKS :-)
    Proficiat met jullie huwelijksdag !! Helaas zijn wij vandaag verhinderd om langs te komen we zijn bang dat we dan weer de hele week blijven !! net zoals 13 jaar geleden met even een verlengkabeltje naar de feesttent te brengen !! We zullen vandaag genieten van ons lekker glaasje rozé en wensen jullie een heel gezellige dag en nog veel plezier voor de volgende dagen !! Dikke knuffel van ons x x x x

• 23 Augustus 2009 - 11:38

Heidi Rina Wendy:

Hallo allemaal,

Vandaag is dan toch de feestdag die wij moeten missen... Maar jullie ons gezang !!

Wij zitten aan de rose; jullie ook ??
    PROOST !!

Nog een leuke vakantie !!!

Doeiii

nog proficiat hea..

xxxxDaniek

• 23 Augustus 2009 - 16:48

Dirk En Bianca:

Gefeliciteerd met jullie 13 jaartjes samen!!! Dat moet wel een mooi feestje worden daar in de jungle. Natuurlijk waren we graag langsgekomen maar de plicht roept hier he... Dirk mag morgen voor het eerst echt leraar gaan zijn :-)
    Mooie foto's van al die aapjes daar, de mooiste was toch wel de champagne aap op foto 1! ;-)
    Heel veel plezier nog en geniet ervan samen!

• 23 Augustus 2009 - 18:05

Pieter En Syl:

Hoi,hoi, hiep,hiep, hiep x 13 gefeliciteerd met jullie trouwdag. Jammer we hadden wel even willen komen maar dan zat oma zo lang alleen en die vond de reis toch echt te lang. Have fun liefs van ons xxx

• 23 Augustus 2009 - 19:38

Fam.gasj:

hieperdepiephoera!!helaas hebben we de verkeerde vlucht genomen en zitten we nu in ons eige internetcafe aan de rose!maar natuurlijk gefeliciteerd!en veel plezier nog met al jullie gasten,die wel gekomen zijn!en wat een moi fotoboek hebben jullie gemaakt!nog heel veel genieten en shoppe daar!groetjes en liefs from boekelxxxxxxxx

• 23 Augustus 2009 - 21:08

Janne:

heej nog proficiat met da huwelijk gedoe en zo nog he maar sorry dat ik pas zo laat reageer maar ben net terug van vakantie dus maar dat verhaal en die foto's oo ik zou zo in het beeldscherm willen kruipen bij die aapjes zoooo lief en ook zoo dichtbij die foto's
    maar nog veel plezier en da aapje komt nog wel he

xx janne

• 24 Augustus 2009 - 18:56

Juul:

heee super leuk al die foto's en nog gefeliciteerd met jullie huwelijk ! vet die jungle haha inderdaad hopen dat het droog blijft !

xxx

• 24 Augustus 2009 - 19:20

Juul ( Nog N Keer ):

super mooie foto's van die apen trouwens ;) echt super mooi nou nog eentje voor janne meenemen :P

xx

• 24 Augustus 2009 - 20:06

Mathijs En Rianne:

Ha avonturiers,
    Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum. We hebben hier lekker mee geproost, harstikke leuk!!
    Wat een mooie verhalen en wat een prachtige foto's, jullie hebben weer een vakantie om jaloers op te worden. We wensen jullie nog veel reisplezier.

Groeten Mathijs, Rianne en de kids

• 26 Augustus 2009 - 11:54

Monique De Klijn:

Hallo allemaal
    Allereerst nog van harte gefeliciteerd met jullie 13 jarig huwelijk
    Het ziet er allemaal erg leuk uit jullie fotos en verhalen, zo zie je nog eens wat van de wereld.
    even wat anders dan in een wit pak in bernhoven werken!!!!!!
    Ben benieuwd naar de verdere verhalen hoor ze wel op het werk.
    Samen nog heel veel reisplezier en tot snel.

groetjes Monique

• 26 Augustus 2009 - 19:17

Paul En Ger:

Nog gefeliciteerd met jullie 13-jarig huwelijk en we hebben er een borrel op genomen! We hadden 3 dagen nodig om weer bij te komen, dus vandaar nu pas de felicitaties. Mooie verhalen en weer erg mooie foto's. Wij zijn inmiddels weer terug uit Thailand met ook weer veel foto's. Nog een super mooie reis in Maleisie en we blijven jullie volgen. Veel groeten xxx

• 13 Oktober 2014 - 11:45

Gerard Schippers:

Hallo,

Leuk te lezen. Wij zijn een reis aan het voorbereiden voor Borneo/Maleisië van begin januari 2015 tot 11 februari. Daarvoor zijn we op de Filipijnen. We zijn al vaker op de Filippijnen geweest en weten hoe het daar werkt. Dat weten we (nog) niet voor Maleisië.
    We hebben een voorlopig reisschema opgesteld. Dat ziet er als volgt uit. Manilla-Kota Kinabalu, Sandokan, Kota Kinabalu, Mulu of Miri, Kunching, Penag en Kuala Lumpur.

We willen op de bonnefooi reizen. Vraag, kan je op korte termijn ter plekke makkelijk een vlucht boeken? Malaysian Airlines of Airasia? Hebben jullie nog ergens een lijstje van leuke hotelletjes? De georganiseerde reisorganisaties stellen Mariot/Hilton en soortgelijke overnachtingen voor. Maar dat is niet de bedoeling

Graag je reactie