SEPILOK - KINABANTANG RIVER - SABAH - BORNEO - Reisverslag uit Sandakan, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu SEPILOK - KINABANTANG RIVER - SABAH - BORNEO - Reisverslag uit Sandakan, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu

SEPILOK - KINABANTANG RIVER - SABAH - BORNEO

Door: Renee Sem Karin Sven

Blijf op de hoogte en volg

27 Augustus 2009 | Maleisië, Sandakan

SEPILOK / KINABANTANG / SANDAKAN

Hallo allemaal, even weer een update want we zijn terug in de bewoonde wereld! Tot en met woensdagochtend in de jungle gezeten. 2 nachten bij het apenreservaat waar we de 23e ’s ochtends door de dames (op hun paasbest gekleed) verrast werden met vrolijk gezang, boeketje vers geplukte junglebloemen, versgezette nescafé en een tegoedbon voor een etentje op hun kosten!! (alleen geldig voor Maleisië :) :) ) Direct na het ontbijt (en later natuurlijk nogmaals) zo snel mogelijk weer richting oerang oetans wat ongelooflijk mooi blijft maar zo dichtbij als we eerder waren is niet meer gelukt. Lekker gerelaxed bij het zwembad en in de prachtige natuur daar!! Een bakker gevonden met echte gebakjes!! (was wel 23 km wiebelen in een busje maar ja, gebak hoort er op zo’n dag toch bij hè) Wij richting zee gelopen om daar gezellig onze gebakjes op te gaan eten, maar daar zat het echt stampvol moslims die (met eten in de tassen) allemaal zaten te wachten op zonsondergang, het is namelijk ramadan. Vonden we maar zielig, wij aan een gebakje tussen allemaal mensen die de hele dag al niet meer hadden gegeten, uiteindelijk hebben we dus ergens met z’n vieren op een muurtje zitten smullen ha ha!! Heerlijk etentje op kosten van de dames maar direct afgewerkt, zijn beiden weer €4.- lichter. Andere 2 nachten echt in de jungle (3 uur binnenland in) gelogeerd. Onderweg alles prachtig groen, uitgestrekte jungle en daar waar de jungle plaats heeft moeten maken voor winstgevende landbouw alleen maar oliepalmen, zover als je kunt kijken allemaal palmplantages, grootste inkomstenbron aan deze kant. Bevolking veel donkerder, vele Filippijnen, gevlucht voor de onrusten in hun land, 8 uur varen hiervandaan, velen nog illegaal maar dat wordt tot nu toe gedoogd. Ons onderkomen in de jungle houten huisjes op palen waar je door de planken vloer weer naar buiten kon kijken, douchen met ietwat lichtbruin regenwater (wel verwarmd) en toilet doorspoelen met emmertje mooi bruin gekleurd en geurend rivierwater (en dan kwam het weer onder ons huisje op de grond terecht!!) Maar met stroom en airco!! Even wennen maar dat ging snel met de prachtige junglegeluiden!! Enorm veel gedaan en gezien!! ‘s Ochtends om 5.00 uur de wekker om bij het opkomen van de zon met een bootje de rivier op te gaan om dieren te spotten. (ook weer bij zonsondergang) Wilde oerang oetans, krokodillen, apen met kuiven, met lange neuzen, lange staart, korte staart, met blote konten, rood piemeltje in erectiestand (sorry), oranje, bruin, grijs, zwart, jonkies en noem het maar op, vele soorten vogels en vlinders, groot en klein en alle kleuren, slangen en zelfs wilde olifanten kunnen zien!! Echt ongelooflijk mooi en verslavend, de meiden waren goede spotters, zagen soms al van ver dat er weer iets zat!! We hebben ze hier ook niet wakker hoeven maken of moeten zeggen dat ze op moesten schieten, waren zo paraat!!! Laatste ochtend zaten we zelfs om 5.30 uur al in het donker in het bootje. Was super mooi, verder nog niemand op de rivier en een prachtige zonsopgang :) Natuurlijk ook (met gids) door de jungle getrokken!! (met beschermers aan tegen de bloedzuigers bbrrr) Eigenlijk was het plan dat Renee, Sem en Sven (Karin niet, wordt daar te kriebelig van) ook in het donker nog een keer een jungletrekking gingen doen maar nadat Sven overdag al een bloedzuiger aan zijn buik had hangen gingen de meiden toch twijfelen over die avondwandeling!! Uiteindelijk niet gegaan, achteraf jammer want ze hadden die avond wel één of ander speciaal mini aapje met hele bolle ogen kunnen zien, had zelfs de gids al 10 jaar niet meer gezien, maar ja, paniek in de pikdonkere jungle is ook niet alles. Geluk gehad met het weer, temperatuur rond de 34 graden en alleen ’s nachts regen gehad, dus wat wil je nog meer!! De luchtvochtigheid lijkt minder te worden (87%) of we wennen er eindelijk aan? Nu aan het uitrusten van alle jungle inspanningen in een luxe hotel in Sandakan (oost Borneo) Wat een verschil, wel even omschakelen maar dat lukt wel, vanochtend echter wel een probleem met het ontbijt, we wisten niet wat te kiezen! Wat minder leuk is; we zijn aan de laatste week begonnen Morgen (vrijdag) gaan we naar het eiland Selingan waar we ’s nachts de zeeschildpadden hopen te zien die op het strand hun eieren komen leggen, daarna 2 nachten Sandakan (programma daarvoor moet nog gemaakt worden) en dan vliegen we naar hoofdstad Kuala Lumpur op het westelijke eiland, waar we nog 2 dagen hopen te shoppen en dan ………………… zullen we dit paradijsje moeten verlaten!! (maar zo ver is het nog lang niet) Het gaat allemaal super goed, niemand ziek of ziek geweest, geen heimwee enz enz, onze dagen zijn nog steeds te kort (nachten ook!!) en ook al zijn nog niet vertrokken, we zijn wel toch zeker al goed aangekomen ;)

Vééééél groetjes x x x x

R :D S :D K :D S ;)

BEDANKT NOG VOOR JULLIE SMS-JES, MAILTJES, TELEFOONTJES, E-CARD EN FELICITATIES VIA RSKS SITE!!!!!!
(enkele printjes werden via de sepilok-lodge met behulp van de “botenpost” bij ons onderkomen midden in de jungle bezorgd ha ha)

• 27 Augustus 2009 - 14:56

Daniek:

Wow !! weer z'n super verhaal, maar ik geloof goed dat de dagen & nachten te kort zijn aan de verhalen te horen ! :P we zien of horen jullie snel

xxxxxDaniek:D

• 27 Augustus 2009 - 20:53

Peer En Jeanne:

Tjomge, tjomge, wat ben ik jaloers op jullie!!!
    Wat hebben jullie veel gezien en gedaan, wat een geweldige ervaring!!!
    Nog een weekje genieten en dan weer terug naar de werkelijkheid.
    Heel veel plezier nog en een goeie terug reis.
    BEDANKT DAT WIJ MET JULLIE MEE MOCHTEN REIZEN!!!!!

groetjes uit Seitert.

• 28 Augustus 2009 - 06:54

Slabroekcity:

Wat een mooie reisverslagen, alsof we er zelf bij zijn geweest.
    We hebben er elke keer weer van genoten.
    Geniet er nog maar van en tot over een weekje.

Groetjes uit het ook mooie Slabroekcity, Misschien een optie voor volgend jaar, wel op tijd boeken graag.

• 28 Augustus 2009 - 14:57

Janne:

allowa,
    aan de foto's en het verhaal te zien hebben jullie het wel goed daar volgens mij. alweer superleuke foto's vooral van die dieren en die zonsondergang. hier is het ook wel goed. alhoewel ik mis je wel. (en sven,karin en renee niet gaan huilen ik mis jullie ook hoor) en ik had ook al gezien dat jullie al poepiebruin zijn. en die foto van die cocktails nou die wil ik ook wel. maar ehm..... nog veel plezier en ik zal wel aan jullie blijven denken

xx janne

• 29 Augustus 2009 - 10:28

Marieke:

Hoi Sem Renee Karin en Sven zo te zien aan de foto's en te horen aan het verhaal hebben jullie het erg naar je zin daar. Helaas is onze computer nog steeds kapot dus kan ik niet zo vaak mailen. je toekomstige cavia (die je bij juul krijgt) ziet er heel schattig uit want dat zijn ze allemaal alleen toen ik pas bij juul was zei ze dat ze dachten dat het allemaal jongens waren dat is even balen maar volgens mij zit er wel een meisje bij hoor. nog veel plezier allemaal.
    xxxxxxxxxx marieke

• 30 Augustus 2009 - 10:50

Stefanie En Michel:

Hè hè, ook wij hebben de site ontdekt ..... en zijn nog bij en aan het komen van de prachtige foto's! Geniet nog lekker van jullie vakantie.

Groetjes, Michel - Stefanie - Lisa - Maureen

• 31 Augustus 2009 - 10:56

Juull:

hee super leuk verhaal en al die foto's echt vet hip !!!! maar wat is dat ding die ene foto van zo'n zwart bolletje ?? maargoed superr leuk ! en was het gebakje lekker ?? :P

Xxxxxxxxxxxx