SELINGAN - SCHILDPADDENEILAND - Reisverslag uit Sandakan, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu SELINGAN - SCHILDPADDENEILAND - Reisverslag uit Sandakan, Maleisië van sks - WaarBenJij.nu

SELINGAN - SCHILDPADDENEILAND

Door: Renee Sem Karin Sven

Blijf op de hoogte en volg

30 Augustus 2009 | Maleisië, Sandakan

Toch nog maar even berichtje want het was super prachtig op Selingan eiland!! Van de 9 eilanden in de Sulu zee horen er 3 bij Maleisië en 6 bij de Filippijnen, de 3 van Maleisië zijn beschermd natuurgebied (vanwege de zeeschildpadden) en slechts 1 ervan mag bezocht worden, de andere 2 zijn alleen toegankelijk voor schildpadden en rangers. Er mogen maximaal 50 gasten per dag/nacht verblijven en wij waren ook vier van de gelukkigen. :)
De eilanden liggen een heel stuk boven de noordkust van Borneo maar we waren er zo, eenmaal de haven van Sandakan uit (waar weer veel armoedige vissers in houten paalkrotjes bijna op elkaar wonen) werd er gas gegeven met de 2 x 150 pk. Na 1.15 uur kwamen we bij een echt bountyeiland, witte stranden, blauwe zee, wuivende palmen. :):)
We waren er nog geen half uur of we zagen al een schildpadjonkie die de weg naar de zee niet kon vinden, zooo mooooi! Overdag helemaal rondom het eiland gelopen (in 30 minuten) en natuurlijk het strand met heel veel koraal bezocht. De 2 dametjes met Sven gesnorkeld, (voor de meiden ter ondersteuning speciaal een boot en een waterhert aangeschaft, zie foto)
waren super enthousiast, allerlei soorten koraal, anemonen met Nemo erin, vele kleuren tropische vissen,reuze schelpen en planten gezien!! Renee helemaal verslaafd geraakt, wilde er eigenlijk niet meer mee stoppen! Maar …………………… we moesten op tijd eten want na het eten was het wachten op …………… de komst van de schildpadden!!!! Voor het eten kregen we uitleg over de schildpadden, de bedreigingen van het uitsterven ervan en dus het doel van de eilanden. Zodra er in de avond schildpadden aan land komen worden ze door de rangers gespot, als ze zien dat een schildpad gaat nestelen en later begint met het leggen van eieren worden deze direct (voordat de schildpad het nest weer dichtmaakt) afgevoerd naar de hatchery. (kwekerij) Tijdens het leggen van de eieren is de schildpad helemaal in trance en hoort of ziet ze niets, heeft ook niet in de gaten dat de eieren verdwijnen en maakt dus ook weer (voor niks) netjes de kuil dicht. De meegenomen eieren worden opnieuw ingegraven zodat de jonkies wanneer ze uit het ei komen niet direct worden opgegeten door vogels / varanen en dergelijke. De nacht voordat wij er waren hadden ze maar liefst 1212 jonkies naar de zee gebracht!! Uiteindelijk zal slechts 2 tot 3% hiervan volwassen worden Er stonden heel veel nestjes, (vanaf 1-1-09 tot nu maar liefst 6165 beschermde nesten van gemiddeld 60 eieren waarvan 75% uitkomt) ongeveer de helft hiervan staat in de zon, de andere helft in de schaduw, dit om het geslacht te bepalen. Nesten die in de schaduw staan produceren een meerderheid aan mannetjes, de nesten in de zon met name vrouwtjes. (daar komt het spreekwoord het zonnetje in huis natuurlijk van) :D Afijn, wij dus wachten op het teken en om 21.30 uur was het dan zo ver, we mochten mee!!! Prachtig!!!!!!!!! We mochten gewoon rondom deze reus (schild 102 cm lang en 75 breed) gaan zitten terwijl ze alles vertelden en we konden de eieren zo in het zand zien vallen!! Als ze nog geen chip hebben krijgen ze die direct, zo worden ze gevolgd en geregistreerd. Ze komen gemiddeld drie keer per twee jaar aan land om eieren te leggen, ze doen dat daar waar ze geboren zijn, hebben een geweldig navigatiesysteem!! Nadien de eieren ingraven en toen mochten we de uitgekomen kleintjes van die avond mee naar de zee brengen en ze daar los laten!!! Plotseling waren ook nog een heleboel verdwaalde kleintjes die bij het restaurant aan kwamen lopen (komen op het licht af) dus dat was even opletten waar je liep, oppakken wat je kon, en ze vervolgens naar de zee brengen, je had de meiden moeten zien, speurden alles af, echte rangers!!! :) We hadden gelezen dat je soms in de ochtend ook nog schildpadden kon zien maar je mag in de ochtend eigenlijk niet op het strand dus wat dan te doen …………. 5.00 uur de wekker gezet en stiekem naar het strand geslopen, en dat was de moeite!!!!!!!!! Overal sporen van schildpadden en er lagen er nog vier!! 3 die hun nest al aan het dichtmaken waren en 1 nog aan het leggen! Die drie hebben we dus weer terug naar de zee zien gaan :) zomaar even zo’n reuze schildpad voor je voeten!!! De 4e konden we niet meer naar de zee begeleiden want we moesten om 6.30 uur (werd 6.50 uur) ontbijten, 7.00 uur moeten de toeristen weer van het eiland af. Wel nog 2 kleintjes tegengekomen die de zee weer niet konden vinden en door de dametjes, op de valreep werden gered van de al naderende varaan en speurende zeearenden!! Na het supersnelle ontbijt nog een extraatje, er waren nog wat jonkies uitgekomen en die mochten Renee en Sem samen nog snel even uitzetten, helemaal vereerd en met zorg deze taak volbracht!! (sommigen zijn nog gekust voordat ze de vrije natuur in gingen) Missie van Selingan eiland dus meer dan geslaagd, herinnering voor het leven!! Moe maar voldaan weer naar het vasteland gekeerd en daar op ons gemak weer opnieuw aan het ontbijt begonnen.
Laatste dag Borneo nog een opvangoord van de Proboscus (neusaap) bezocht, ontstaan toen een man daar kwam wonen om eigenlijk een oliepalmplantage op te richten. De apen kwamen bij zijn huis eten (pannenkoeken) stelen en toen heeft hij de beslissing genomen om deze apen (die enkel in Borneo voorkomen) te gaan beschermen in plaats van een plantage te maken. Nu komen ze dus elke dag pannenkoek en komkommer eten!! Kunnen geen fruit eten zoals de meeste apen, hebben twee magen en fruit gaat dan gisten in hun maag. Sorry voor de piemeltjes maar die zitten er ook aan en ze showen er graag mee) Opnieuw ook Silverleafmonkey (David Beckham aapjes) gezien en de prachtige Hornbill (neushoornvogel) Ons avontuur op Borneo zit er dus op, morgenvroeg (maandag) vliegen we naar Kuala Lumpur op het westelijke eiland, we hopen daar nog wat feestelijkheden mee te maken, morgen is de nationale feestdag van Maleisië. Wel hoorde we dat er van alles is geannuleerd vanwege de H1N1 griep. (ook wij worden bij aankomst op de vliegvelden al steeds gescand op koorts) ze hebben hier natuurlijk ook nare ervaringen met de vogelgriep! Nou dat was het dan wel weer, alweer een verhaal dat langer is geworden dan de bedoeling was!!!

Groeoeoeoeoeoeoeten x x x x

R :D S :D K :D S ;)

• 30 Augustus 2009 - 19:46

Peer, Jeanne:

Hoi,

Reageren wij eens een keer als eerste, ok mooi!!!!!
    Wat ziet dat er allemaal weer schitterend uit!!!
    En Karin, je hebt gelijk..... nu weet ik ook waarom wij vrouwen het zonnetje in huis zijn!!! Is gewoon een kei hard feit!!!!
    bedankt dat je alles weer zo duidelijk en mooi hebt beschreven.... complimenten!!!

groetjes uit Seitert.

• 31 Augustus 2009 - 14:08

Yvonne:

Hoi,

Waw, prachtig om die schildpadden van zo dichtbij te zien. Geniet nog een paar dagen van jullie paradijsje en een goede reis terug..... Tot gauw. JYRD

• 31 Augustus 2009 - 19:32

Juul:

hee super leuk verhaal alweer zoo schattig al die kleine schilpadjes ons mam is trouwens ook jarloers op jullie :P zooo mooi al die foto's en dat snorkelen zal zeker wel mooi zijn :P
    maar en die leguaan of iets echt vet
    Nog super veel plezierr

Xxxxxxxxxxxxx