Delhi - Agra India
Door: Sven Karin Sem
13 Juli 2011 | India, Delhi
Onze eerste indrukken vanuit hoofdstad Delhi met ongeveer 10 miljoen inwoners. (tenminste dat denken ze) De tienjaarlijkse volkstelling is in april 2011 afgesloten. Ongeveer 2,5 miljoen functionarissen hebben 7.000 steden en 600.000 dorpen moeten bezoeken, ze deden er maar liefst een jaar over om in totaal 1,21 miljard inwoners te tellen. Maar ja, je hebt wel een baan! (afgelopen tien jaar bevolking hier gegroeid met 181 miljoen mensen!!!) Hiermee staan ze nog steeds op de 2e plaats, China natuurlijk op 1, wij op 57. Maar goed, héél véél mensen dus die lang niet allemaal onderdak hebben kunnen vinden in de zin van een “huisje” of hoe je het moet noemen. In en buiten het oude centrum enorm druk straatleven, vele onder een zeiltje in de bermen, onder bruggen of achter reclameborden wonend. Overal om je heen lopen zitten hangen of liggen mensen, met de nadruk op liggen en hangen voor de mannen. De was wordt aan een lijntje tussen de bomen op de middenberm gedroogd en ook kinderen liggen / slapen daar onder een boompje of op een muurtje :( Het verkeer staat de gehele dag vast, overvolle bussen, karren, voetgangers, brommertjes, fietsen, tuk-tuk’s en vrachtwagens vol met mensen in de laadbak, alles door en bijna op elkaar en een lawaai dat die kunnen maken!! De baas in het verkeer is, naast diegene met het meeste lef natuurlijk, de (hier heilige) koe :D :D Het is een kleurrijk geheel vooral de prachtige sari’s die de vrouwen dragen en natuurlijk de mannen met tulbanden. Enorme armoede en veel, héél véél afval, alhoewel we eigenlijk nog erger hadden verwacht, soms wordt er hier en daar al iets “opgeruimd” mede ook dankzij de koeien natuurlijk!! Opmerkelijk genoeg nog geen vieze beestjes (lees ratten) gezien waarschijnlijk worden die door deze menigte gewoon doodgetrapt?! (of zou dit een te mooie gedachte van mij zijn?) Er is qua cultuur nog zoveel bewaard gebleven hier. Mega forten uit de 16e eeuw, velen inmiddels historisch beschermt en natuurlijk de ene na de andere tempel of graftombe, ongelooflijk mooi gebouwd door de rijke heersers van toen. Bij Zo sta je hier dus in een paleis waar alles er piekfijn uitziet en net buiten de poort weer in het vuilnis De hotels zijn tot nu toe zeer luxe, en vooral schoon, vele vroegere paleizen worden omgebouwd tot hotels. Het zal toch niet zo zijn dat ik deze reis zomaar zonder mijn ongedierte spuitbus kan?? !!! Sem en de andere meiden hebben het “moeilijk” hier (we hebben 7 meiden van rond de 14 bij en 2 iets jongere) worden echt de gehele dag aangestaard, gefotografeerd en aangesproken. Vooral de jonge mannen fotograferen er op los maar ook volwassenen komen vragen of ze met de meiden (en zelfs met ons ha,ha) op de foto mogen. Er zijn best al wat kamelen geboden!!! Stiekem staren of gluren daar doen ze niet aan, het is meer gewoon oog in oog van top tot teen keuren :D
Tot nu toe al heerlijk gegeten, kunnen wij nog iets van leren, ze mixen en matchen kruiden tot super lekkere gerechten. Wel opletten geblazen want spicey is hier echt spicey!! Blussen dus ;-) ha,ha
We zitten nu in Agra waar we de TAJ MAHAL hebben kunnen bewonderen. Prachtig!! Het beroemdste monument van India en één van de wereldwonderen. Gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan en als grafmonument voor zijn 3e vrouw die na de geboorte van hun 14e kind stierf. (1631) Hij beloofde voor haar een gebouw te bouwen zo mooi als zijzelf. De bouw duurde uiteindelijk 22 jaar, alles uit marmer, ingelegd met edelstenen / halfedelstenen en vervaardigd door de beste architecten/vaklui (in totaal meer dan 20.000 mensen) uit vele landen. Alleen al het onderste plateau 10.000 m2 marmer! Hij vroeg onder andere als architect een Perzische man en liet diens vrouw vermoorden om hem beter te kunnen laten aanvoelen welke emoties hij moest gebruiken in het ontwerp!!!
Verder hier in Agra het enorme rode fort en de zogenaamde baby Taj Mahal bezocht. Het is niet normaal wat je zo onderweg allemaal ziet we kijken onze ogen uit. Hoe ze leven, eten, wassen, plassen en ga zo maar door. We hebben zelfs een crematie gezien, gebeurd hier gewoon in de open lucht. Het klinkt raar maar hier is dat de gewoonste zaak van de wereld en alles wordt met enorm veel respect en mooie tradities voorbereid zodat het ook niet “eng” is. De overblijfselen of hoe zeg ik dat netjes, worden vervolgens naar de rivier gebracht en hun overtuiging in reïncarnatie maakt hun verdriet / gemis waarschijnlijk anders dan dat van ons? Ze gaan er in ieder geval heel anders mee om, praten er heel anders over. Huilen is bij de crematies zeer zeker niet gewenst en wordt eigenlijk alleen van kinderen geaccepteerd! We hadden gelezen over een weeshuisje wat hier opgezet is door de “zusterorde” van Moeder Terésa en dat hebben we bezocht. Behalve vele weeskinderen ook enkele gehandicapte volwassenen die anders aan hun lot zouden worden overgelaten. Het heftigst om te zien was toch wel een baby van een maand oud, woog echt nog geen 2 kilo!! De acht zusters hier zorgen zo voor in totaal 200 kinderen, krijgen eten, onderdak, respect en als het kan onderwijs. Brrr wat een ellende en hoeveel zullen er hier nog zijn die geen hulp of opvang krijgen :-(
Over het leven en de toekomst van de kindertjes hier valt nog veel te vertellen maar dat wordt vervolgd want mijn eerste dagboekverhaaltje wordt al weer te lang.
Al met al zeer boeiende en indrukwekkende eerste dagen hier!! Het klinkt natuurlijk raar maar het is een prachtige ervaring om alles hier te zien. Wij toeristen worden natuurlijk op handen gedragen, met een vriendelijke glimlach bediend, met een vriendelijke glimlach afgezet en liggen momenteel met laptopje en “cocktailtje” op de stretcher bij het zwembad. De meiden hebben het ook reuze gezellig met elkaar en maken veel plezier!! Proberen dit berichtje vandaag (woensdag) nog te versturen, hopelijk met foto’s maar dat ligt aan de snelheid (of waarschijnlijk traagheid) van het internet hier.
Veel groetjes S ;-) K :D S :-) XXX
13 Juli 2011 - 18:33
Jeanne En Peer :
hey gulie ben wer goed bezig hoor . veel plezier wanne !!! gr uit seitert -
13 Juli 2011 - 18:43
Daniek:
hee,
wauw zo te lezen en te zien aan de foto's is het daar wel heel leuk en mooi!:D
maar wat een drukte op straat!
Nog heel veel plezier daar, en we wachten al weer op het volgende verslag
XXX.
p.s. Sem zorg wel dat je terug komt:P niet dat ze je kopen voor een paar kamelen ha ha!
13 Juli 2011 - 19:03
Janne:
heeeeeey,
waauw wat een mooie foto's en een leuk verhaal ! het zal daar vast wel super zijn ! ben wel een beetje jaloers hoor. en sem heb je al je hyves vriendinnetjes al ontmoet ? ik hoor het wel over een paar weekjes! nog heeeeeeel veel plezier daar en geniet er nog van!
dikke kus. Janne -
14 Juli 2011 - 06:21
Slabroekcity:
Hallo daar in verwegniestan,
Mooi verhaal en maak er nu niet een te luxe vakantie van zonder ongedierte bestrijdingsmiddelen,
Heel veel plezier en Sem als de jongens echt mooi zijn wie weet.
Groetjes uit Slabroekcity -
14 Juli 2011 - 07:33
Juul.:
Hee,
ik zag op mijn email dat jullie een nieuw reisverslag hadden dus ging ik het ff lezen, en wow wat een indrukwekkende foto's man !
ook echt mooi geschreven en ik lees, en zie, al dat jullie het al super vinden daar. ik had ook niet anders verwacht.
maar ik lees snel wel weer het volgende bericht.
xx -
14 Juli 2011 - 10:19
Lieke:
heej,
Wauwie wat een leuk verhaal en mooie foto's!!
We hebben een brief met klas gekregen van school...ik zit in h3f en mevrouw Driessen is mijn mentor. Hopelijk zit jij ook in h3f!! Kaitlyn zit in een andere klas h3c. Met Billie samen. (dat had ze al via hyves gehoord).
Wij gaan morgenochtend ook op vakantie!! Dan zijn we weer tegelijk terug. We spreken dan wel een keertje af, want ik wil alle leuke verhalen uit India wel horen hoor!!
xxx Lieke -
14 Juli 2011 - 12:26
Kaitlyn:
Heej,
super leuk allemaal. Hopelijk zijn er aardig meisjes in jullie groep sem. Je moet maar vertellen hoe het was als je thuis bent. Nog heel veel plezier!!
Xxx -
16 Juli 2011 - 17:57
Peter En Wilma:
hoi, zo te lezen is het weer een zeer mooie reisbestemming,
ook de foto"s zijn super, je hebt talent, karin, want volgens mij
ben jij de fotograaf, nog heel veel plezier, we blijven jullie volgen,
Doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. -
19 Juli 2011 - 10:15
Tonnyponny:
Eigenlijk raar toch, dat je voor zoveel rommel en viezigheid zo ver weg gaat. Wat een bende daar!
En die geweldige tasj toch gezien. Nu de andere oude, nieuwe en alternatieve wereldwonderen nog. Zo'n tulband trouwens, krijg je daar korting op als je dr 5 koopt? Staat jou goed Sven en is misschien wel wat voor Smart!
Veel plezier nog luitjes.