Nawalgahr / Bikaner - Reisverslag uit Bikāner, India van sks - WaarBenJij.nu Nawalgahr / Bikaner - Reisverslag uit Bikāner, India van sks - WaarBenJij.nu

Nawalgahr / Bikaner

Door: Sven Karin Sem

Blijf op de hoogte en volg

21 Juli 2011 | India, Bikāner

Hoi hoi!!
Helaas hadden ze in het vorige hotel geen figuranten meer nodig voor de opnames van GTST Irak en omstreken. Nawalgahr was een redelijk klein dorpje met vriendelijke bevolking. Leven van alle dag anno 18..- 19..?? Grote waterputten in het dorp dus voldoende drinkwater voor iedereen. Alle ambachten uit de geschiedenislessen: de pottenbakker, timmerman, messenslijper, schoenenpoetser, smid, zandkruier, stenenbikker, stoffen verver, kleermaker enz. enz. ook de ijscoman al van de partij! De kruidenier die alles verkoopt wat die kan aankomen of enkel één artikel heeft. Heel veel kruiden / olie e.d. nog verpakt in van die mooie grote blikken. Een handelsdorpje aan de vroegere zijderoute met nog prachtige havelli ‘s (de koopmanshuizen van die tijd) Sommige nog in goede staat andere helaas vervallen. Van een vriendelijke oude man demonstratie tulbandvouwen gehad :-D minimaal 9 meter stof!! Ook hier nog nooit gehoord van vuilnis opruimen alles weer op straat L Wat eetbaar is wordt door koe, geit of hond opgegeten en de rest blijft liggen!!
Plaatselijke ziekenhuisje bezocht met eigen röntgen, laboratorium, verloskamer en bloedbank! Ze lieten ons gewoon door de deur kijken in de kamer waar een vrouw haar baby ter wereld bracht :-? Op de foto de eerste hulp, een flesje jodium is het enige wat ik kon ontdekken daar!! Speciaal loketje waar de armste van de bevolking gratis medicijnen kregen en buiten met grote letters op een bord: in dit ziekenhuis geen bepaling van geslacht tijdens zwangerschap!!! India is het land met de meeste kinderen. (375 miljoen) Jaarlijks sterven er 2 tot 3 miljoen waarvan 60% in de eerste levensmaand. Er wordt al meer aandacht besteed aan de verbetering van de zwangerschapszorg wat hopelijk veel pasgeborenen het leven kan redden. Meisjes hebben 43% meer kans om voor hun vijfde jaar te sterven dan jongens. Tijdens zwangerschap wordt er gebeden voor een zoon. Dochters zijn ongewenst, al vóór de geboorte. De moderne wetenschap maakt dat ouders (uit de hogere kasten) het geslacht van hun kind vóór de geboorte bepalen en overgaan tot abortus als het een meisje is. :shock: Meisjes die wel worden geboren, hebben minder rechten en mogelijkheden. krijgen sowieso minder voeding dan jongens, zijn daardoor vaker ziek en krijgen zelden medische hulp. Als baby krijgen ze zelfs korter borstvoeding! L L De moeder hoopt dat ze dan weer sneller zwanger wordt, van een jongen dan natuurlijk!! De hoge kindersterfte aan ziekten zoals diarree en mazelen, zijn in principe met vaccins goed te voorkomen. Natuurlijk weet de regering dat inenting tegen ziekten voor alle kinderen in het land belangrijk is maar ze steken (nog) niet al te veel geld in de gezondheidszorg. Is natuurlijk ook een manier om de bevolkingsgroei te remmen!! Door het aborteren van meisjes zal de bevolkingsgroei natuurlijk vanzelf wel afnemen!! Een tekort aan toiletten en slechte hygiënische gewoonten, kost India jaarlijks € 41 miljard, hier valt door wat simpele voorlichting best wat besparen!! Kunnen best veel kindjes/meisjes van eten lijkt me!! :idea: Maar goed, ook hier wordt aan gewerkt!! Verder naar het plaatselijke schooltje geweest. Analfabeten aantal hier boven het landelijk gemiddelde van bijna 50%! (is wel aan het afnemen) Ook hier slechts een paar meisjes op school. L Waarschijnlijk zorgen de meeste thuis voor broertjes en zusjes of zieke / zwangere moeder. Meisjes van 6 jaar oud werken hier al om geld te verdienen. :cry: Officieel is kinderarbeid ook hier al lang verboden maar helaas wordt 30% van het werk voor vrouwen door meisjes tussen de zes en elf jaar oud uitgevoerd. Hoezo spelen en naar school!! Een derde gaat niet naar school en 60% van alle meisjes maakt de lagere school niet af. Niet al te weinig kinderen werken als slaaf om de schulden van hun ouders af te lossen :!: In de grondwet staat al vanaf 1947 dat alle kinderen tussen 6 en 14 jaar gratis onderwijs moeten volgen!! Het streefjaar 1960 werd niet gehaald en werd bijgesteld naar 1970, 1980, 1990, 2000, 2010 en is nu 2015!! Wordt dus ook nog aan gewerkt! Men stopt wel al veel geld in de hogere opleidingen en degene die succesvol afstuderen emigreren vaak naar landen waar ze veel geld kunnen verdienen , kunnen zo hun familie goed onderhouden. (gezamenlijk versturen ze elk jaar echt miljarden euro’s) Onze dametjes hebben in het dorp een workshopje batikken gedaan en hebben nu een prachtige (nog wel wat kleurafgevende) sjaal. Ouders intussen succesvol lesje Indisch koken achter de rug. Nu in Bikaner, een stad midden in de woestijn niet ver van de Pakistaanse grens. Temperaturen lopen hier nog wat op ppppffffff maar het waait gelukkig! Hier jaarlijks18 dagen géén zon! Tempo en gedrag misschien maar aanpassen aan dat van de bevolking? Voor de mannen betekent dat dus gewoon onder een boompje hangen. Maar voor de vrouwen??? Denk dat wij beste de gewoontes negeren en alleen ons tempo aanpassen. ;-) We logeren hier in een prachtig paleis :-D :-D De in 1988 overleden Maharadja Dr. Karni Singhji (wiens dochter hier nog woont) kwam op het idee om van paleizen winstgevende hotels te maken, is dat even een goede zet geweest :p In wiens bed we slapen weten we niet ha,ha. Zwembad is hier overdekt, niemand mocht natuurlijk de Maharadja of zijn gasten zien! Deze stad veel schoner (ondanks open riool waaruit vrouwen het slib zeven in de hoop wat zilver of goud te vinden) ze verzamelen hier zelfs de koeienvlaaien, worden gedroogd en hergebruikt voor vuurtjes onder fornuis. Veel karren met os, ezel of kameel. Naar camelfarm (eigenlijk dromedaris) geweest, daar camel-melk en camel-ijsje gekocht, was lekker. Meiden gedanst met gipsy’s, mooie marktjes met o.a. enorm veel kruiden en opnieuw prachtige havelli’s, tempels, en een gigantisch fort hier. (eigendom van de Maharadja familie van ons hotel) Sem een mooie miniatuurtekening op haar nagel laten maken. (loep nodig om details te kunnen zien) De rattentempel (waar het krioelt van heilige ratten) hebben we vanuit hygiënisch oogpunt niet bezocht, op blote voeten door de rattenpoep bah. Morgen gaan we hier weer vertrekken, volgende bestemming Jaisalmer. Zo dat was weer een lang verhaal, alles prima met ons hopen hetzelfde voor jullie!!
Veel groetjes weer xxx Sem J Maharani Karin J Maharadja Sven ;-)

• 22 Juli 2011 - 10:21

Chloë Massar:

Heey Reisvriendjes!
    Wauw wat een heftig verhaal, leuk om jullie reis te volgen! Echt prachtige en hele grappige foto's! Beetje jammer dat jullie de heilige rattentempel over hebben geslagen, was wel een grensverleggend avontuur geweest (al begrijp ik het natuurlijk wel, zeker na dat alleenstaande flesje jodium). Maar genoeg andere beestjes ontmoet zie ik wel!
    Het weer in Nederland in de zomer is slechter dan het weer in de winter in Kaapstad, dus geniet extra van die (af en toe) iets te hete zon! Bedankt voor de leuke sms! Succes met die 18 kg en ik ben van mening dan spicy eten beter is dan gekookte aardapellen ;) Sem die nagel tattoo is zeker wel cool! :D Volgende keer misschien een stipje op je voorhoofd of misschien wel een neuspiercing voor de verandering? ;) ENJOY!!!
    Liefs xxx Chloe

• 24 Juli 2011 - 10:42

Oma & Opa:

Hé Kinders, wat een lang mooi verhaal weer, mooie leuke foto's, we zijn al blij dat jullie in zo'n mooi hotel slapen en niet in zo'n hutteke. Wel erg voor de meisjes daar, gelukkig is dat niet in NL en B. anders hadden wij niet zo'n prachtige kleindochters gehad.
    Sem die zwarte sjaal was van jou zeker, mooi, kan je er misschien een zaakje thuis mee beginnen.
    Alé maak er verder nog een geweldige reis van,we zien al uit naar het volgende relaas.
    Dikke toet
    Oma & Opa-----Mama & Papa
    Sven er zijn precies veel broeders van u vader hé,aan de snorren te zien!!!