Lhasa :-D :-D
Door: SKs
28 Juni 2013 | China, Lhasa
Op het dak van de wereld!
Maar eerst nog even terug naar Chengdu waar we donderdag al vroeg moesten vertrekken en dus al vroeg een kopje wilden gaan drinken. Helaas waren we te vroeg, koffie was wel klaar maar nog koud, moest even opgewarmd worden en de warmhoudplaat stond nog niet aan?!?!?! Tegen de tijd dat wij ons ontbijt achter de kiezen hadden en moesten haasten voor vertrek, stond de koffie net te koken ha ha. Vreemde gewoonte. Merendeel van het personeel sprak echt geen woord Engels, gelukkig hadden we ons vertaalprogramma want ons verzoek voor "toiletpaper please" werd ook niet begrepen :-)
Vroeg vertrokken om nog naar het Pandacentrum te kunnen gaan, prachtige beesten, was het vroege opstaan dik en dubbel waard. Toen snel door naar het vliegveld waar bij het inchecken al een 2e persoon moest komen om naar het Tibet permit van Sven te komen kijken. Toen door naar de douane waar Sven en Sem best snel hun stempels kregen en ik weer moest wachten op een 2e persoon die gelukkig ook mijn papieren goedkeurde. Vliegtuig wel een uur te laat, ze hadden gewoon een vlucht geschrapt want we waren maar met z'n dertigen. Uiteindelijk dan toch hi fivend het vliegtuig in, we gaan naar Tibet!!!!!
In het vliegtuig vroeg Sven welke kant we moesten zitten om iets van de Himalaya te kunnen zien. Weer hetzelfde probleem met het Engels, wel kwam er steeds iemand anders om ons eventueel toch te kunnen helpen. De 5e vroeg of we french fries wilden!!
Uiteindelijk mooi gebergte, meren en valleien kunnen zien want het vliegtuig was toch zo goed als leeg. Toen we het vliegtuig uitkwamen direct zo duizelig als wat! 3650 meter hoog hier, moeten we nog steeds aan wennen! Alle drie hoofdpijn, nauwelijks geslapen en totaal geen conditie, kortom echt vakantiegevoel?!? ( je moet er iets voor over hebben) Volgende ochtend al niet meer duizelig en hoofdpijn al veel minder. We moeten zo'n 3 liter drinken en nog wat rustig trap lopen en zo maar alle bezienswaardigheden hier zijn alleen met trappen en veel ook!!! Door het vele drinken moeten we dus ook vaak plassen en daarmee onze grenzen weer verleggen, zie foto! (en dit gaat alleen nog maar erger worden)
Wat we tot nu toe gezien hebben is prachtig, mensen, monniken, tempels, stupa's, gebedsmolens en natuurlijk het Potala paleis (waar we echt stil van werden toen we het zagen, zoooo mooi) wat we morgen van binnen mogen bezichtigen, tenminste we hebben een ticket voor een uur, langer mag niet. We mogen niet alles wat we zouden willen, alles moet onder begeleiding van een gids gebeuren sinds vorige week een journalist een en ander naar buiten heeft gebracht. Veel politie en militairen aanwezig. Wij zien ze niet altijd maar ze zijn er wel zeggen ze. Er wordt dus goed op ons gelet denken we. Wij worden hier niet gestraft maar onze gids wel, hij kan zijn vergunning verliezen als wij bv zelf op pad gaan! Verder dan de supermarkt en een restaurant naast ons hotel mogen we niet alleen gaan maar we hebben een hele leuke gids die we altijd mogen bellen dus we proberen zo ons verlanglijstje toch af te werken. Hebben er dus steeds eentje bij :-D Ook mogen we onze reisgids niet bij ons hebben, dit is verboden lectuur in de ogen van de Ch... Op de kamer en in de auto moeten we dus ons programma bekijken.
Tot zo ver.
SKs
28 Juni 2013 - 17:09
Fam.gasj:
jullie avontuur is begonnen!
wat een mooi reisverslag.we gaan jullie volgen.
heel veel zien,doen en genieten!!
liefs van ons 4kes -
28 Juni 2013 - 17:34
Susanne Holman:
Joehoe!!!!! Het is gelukt! Wauw geweldig leuk! Heel veel vakantieplezier!! Wij vertrekken zondag.
Xxx