Pokhara
Door: SKs
18 Juli 2013 | Nepal, Pokhara
Pokhara ook weer zeer de moeite geweest. Redelijk grote stad, maakt in een stroomversnelling een ontwikkeling door. In 1952 landde hier het eerste vliegtuig terwijl het wiel in deze streek toen nog niet in gebruik was! De eerste jeep werd in 1958 ingevlogen, nog voordat er in 1961 een ossenkar met het vliegtuig werd afgeleverd!! Sinds de aanleg van verbindingswegen in 1968 kwam de bevolking van deze streek zonder enige voorbereiding ineens in de 20e eeuw terecht. Laatste 50 jaar is het bevolkingsaantal in Nepal verdrievoudigd! 40% Is onder de 15 jaar, nu maar hopen dat de jeugd de toekomst heeft!! (Voor meisjes het grote gevaar: meer dan 100.000 schijnen er voor 40 - 500 dollar verkocht te worden, vaak door eigen ouders, die echt denken dat de pooiers ze naar het beloofde land brengen) Qua menselijke ontwikkeling staat Nepal op plaats 138 van de 169 op de wereldranglijst. Met een kwart van de bevolking die onder de armoedegrens moet leven het 10e armste land wereldwijd. Gemiddeld maandinkomen € 80,- per maand, 46% is werkloos en 2/3 werkt nog steeds alleen maar in de landbouw!! Uit de tijd van jagers en verzamelaars!! Gelukkig is er veel internationale hulp, zonder kan Nepal sowieso niet overleven. Wat ze wel enorm goed kunnen is lekker koken!!! De mensen zijn ook echt super vriendelijk en behulpzaam, we zijn hier echt te gast.
Onze eerste avond in Pokhara kwam tijdens zonsondergang toch plotseling, tussen de wolken door, een snowcapmountain tevoorschijn :-) of tenminste een stukje ervan ha ha. (zie foto) Meer sneeuw hebben we helaas niet gezien maar dat mag de pret niet drukken, we hebben het heel gezellig gehad in Pokhara. Brommertjes gehuurd en net als de Nepalezen met een vaartje van 30 "rondgetoerd" Sem natuurlijk als enige passagier een helm op en dan ook nog een mooie :-) Langs redelijk weelderige en ook nog veel armoedige huisjes, rijstvelden en soms over zeer slechte wegen de bergen in met prachtig uitzicht op de vallei, de vele meren en .......... de yeti gezien! :-)
Meest bijzondere uitzicht was toch wel dat van boven!!!! Zie foto's (filmpjes plaatsen lukt niet) Karin had helaas pech, zij had de meest saaie pief die ook nog eens vergat om mooie foto's te maken.
De weg terug was weer feest, 200 km in 6,5 uur. Het is ongelooflijk dat de "Highway" die Kathmandu met India verbind in zo'n slechte staat is. Vrachtwagens die met een vaartje van 20 km per uur de bergen op kruipen, heb je pech dan stop je gewoon waar je bent al is het midden op de weg. Krijg je telefoon, wel ja, dan stop je toch gewoon, de rest gaat er omheen, wel eerst toeteren natuurlijk. Voor ons prachtig om te zien, maar hoe gaan ze dat hier nog eens oplossen???
Morgen nog naar de grootste tempel van Nepal, nog wat sjoppen, (made in China) ff uitrusten aan het zwembad en dan inpakken en .... veel slapen in het vliegtuig.
SKs